Sltek-Kacsamell vrsboros fonyamrtssal
Hozzvalk:
• 1 kacsamell • 2 gerezd fokhagyma • s s frissen rlt bors • 1 csomag jhagyma • 1 tcentis friss gymbr-darab vagy ½ kvskanl rlt gymbr • 1 evkanl olvaolaj • 1 dl szraz vrsbor • 1 dl vz • 2 evkanl fonyalekvr • 1 kvskanl mustr • 5 dkg vaj
a tetejre aprra vgott snidling
Elksztse:
1. Bekapcsoljuk a stt 220 fokra (gzstn 7-es fokozat).
2. A kacsamellet hosszban megfelezzk, s les kssel srn bevagdaljuk a brs rszt. Ezutn megszzuk, megborsozzuk, s magunk mell ksztjk.
3. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, s vkony szeletekre vgjuk. A kacsamell-darabok hsos rszbe vkony hasadkokat metssznk, s benyomkodjuk ide a fokhagyma-tskket.
4. Megstjk a kacsamell-darabokat. Ehhez kivlasztunk egy olyan serpenyt, amely stben is hasznlhat, azaz fmbl van a fogja. (Ha ilyet nem tallunk, akkor a manyag fogt tbb rteg alufliba burkoljuk, hogy vdjk az ers htl.) A szraz serpenybe belentjk az olvaolaj felt, s ers lngon felhevtjk. Ezutn beletesszk brs oldalukkal lefel a kacsamell-darabokat, s nhny perc alatt megpirtjuk ket gy, hogy a sznk mly barna legyen. Kzben ellenllunk a ksrtsnek, s nem mocorgatjuk a hsokat, mert csak gy tudnak rendesen megpirulni, s ez kell a j zkhz.
5. Miutn megpirtottuk a kacsamell-darabok brs oldalt, a kislt zsrt vatosan kintjk a serpenybl.
6. A megpirtott hsokat megfordtjuk az immr majdnem teljesen szraz serpenyben, hogy brs oldaluk legyen felfel, majd a serpenyt berakjuk a forr stbe. A hsok kb. 15-20 perc alatt megslnek, de a belsejk mg kicsit rzsaszn marad, mskpp fogalmazva „roz” lesz: gy a legfinomabb az zk.
7. Amg a kacsamell-darabok slnek, elksztjk a mrtst. Az jhagymt aprra vgjuk, a gymbrdarabot meghmozzuk, s lereszeljk. Ezutn egy kzepes mret serpenyben a maradk olvaolajon kevergetve megfonnyasztjuk az jhagymt. Ha mr puha, picit megszzuk, s hozzntjk a vrsbort, a vizet, majd belekeverjk a reszelt gymbrt s a mustrt. Ers lngon felforraljuk, s addig tartjuk forrsban, amg a felre el nem f. Amikor ez megtrtnt, belekeverjk az fonyalekvrt, s megkstoljuk. Ha kell, megszzuk, megborsozzuk, majd leszrjk a mrtst, s visszantjk a serpenybe. Takarkra csavarjuk alatta a lngot, s mikzben kzi habvervel folyamatosan kevergetjk, aprnknt hozzadjuk a vajat. A ksz, fnyes mrtst tlalsig flretesszk.
8. Amikor a kacsamell-darabok megsltek, aluflit bortunk rjuk, s pihentetjk ket 10 percig. Ettl lesz j szaftos a hs, mert a pihentets alatt a benne lv nedveknek van idejk „lecsillapodni”.
9. Tlalskor a kacsamell-darabokat rzstos irnyban vkonyan felszeleteljk, s megntzzk az fonys-vrsboros mrtssal, vgl meghintjk aprra vgott snidlinggel.
2 nagy adag lesz belle.
|