Sltek-nnepi tlttt pulyka
Hozzvalk 4 szemlyre: 4 kg-os pulyka, 1 kisebb libamj(25 dkg), 2 dl tej, 5 dkg vaj, 4-5 szem gomba, 1 kvskanl kapribogy, 1 zsemle, 2 kemny tojs, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg ftt, hmozott gesztenye, 1 nyers tojs, s, bors, 3-4 kanl zsr.
Elkszts: A pulykt kt nappal elbb beszzuk. Amikor a ksztshez fogunk, elbb pr rt lljon szobahmrskleten, hogy ne legyen hideg. A libamjat s a pulyka mjt a tejben s a vajban a gombval s a kapribogyval megstjk. Ha kihlt, ledarljuk a tejben ztatott s kicsavart zsemlvel, a kemny tojsokkal, a fokhagymval s a gesztenye felvel. Ha van egy kis maradk slt hs vagy gpsonka, azt is ledarlhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojssal, sval, borssal s a slt mjak levvel. A keverkkel megtltjk a pulykt a bre alatt, az egszben maradt gesztenyket pedig a hasregbe tesszk. A zsrt megforrstjuk s mindentt megntzzk vele a pulyka brt, nehogy prols kzben felhasadjon. Alntnk egy pohrnyi forr vizet s fed alatt 2 ra hosszat proljuk. Ha kell, mg utna ntnk 1-1 merkanl forr vizet. Utna stbe tesszk, sajt levvel ntzgetve 1-2 rn t stjk, aszerint, hogy milyen ids s mekkora a pulyka. Idnknt meg is forgatjuk, hogy minden oldala szp rzsasznre piruljon.
|