Sltek-Nylgerinc gesztenyvel
Hozzvalk 4 szemlyre: 20 dkg gesztenye (nem massza!), 1 csokor petrezselyem, 2 nylgerinc (konyhakszen, csontosan - 60 dkg), 1 rd (12,5 dkg) fokhagyms vaj, 2 tojs, 4 ppos evkanl zsemlemorzsa A szszhoz: 25 dkg csipkebogylekvr, 2 dl zldsgleves kockbl, 3 szegfszeg, 1 evkanl cukor. Elkszts: A stt 220 C-fokra (gzst 4. fokozat) elmelegtjk. A gesztenyt megmossuk, hjt keresztben bevgjuk, s a forr stben addig stjk, amg a hja sztnylik. Ezutn konyharuhba csomagoljuk, nhny percig llni hagyjuk, majd lefejtjk a hjt. A gesztenyt b vzben kb. 20 perc alatt puhra fzzk, leszrjk, lecsepegtetjk. Amg a gesztenye f, lebltjk a petrezselymet, aprra vgjuk. A hst megmossuk, a csont mellett mindkt oldalon kb. 3 cm-re bevgjuk. Kvl-bell bedrzsljk sval, borssal. Elkszts: A gesztenyt sszetrjk (krumplinyomval). Habosra kevernk 6 dkg vajat, beledolgozzuk a tojsokat, a zsemlemorzst, a gesztenyt s a petrezselymet. Vgl sval, borssal zestjk a masszt, s egy rszt a hsvjatokba tltjk. A maradkkal bekenjk a hst. A stt ismt 220 C-fokra (gzst 4. fokozat) kapcsoljuk. A tepsit kivajazzuk 2 dkg fokhagyms vajjal, a maradk vajat sszedolgozzuk a liszttel. A hst a tepsire fektetjk, s a stben kb. 15 percig stjk. (Ha van, az utols 3 percre a grillt is bekapcsoljuk.) Kikapcsoljuk a stt, a hst benne hagyjuk. Kzben elksztjk a mrtst. A csipkebogylekvrt elkeverjk a hslevessel, a szegfszeggel, felforraljuk, s 5 percig forraljuk. A szegfszeget kivesszk, s kisebb adagokban belekeverjk a vajas lisztet. A szszt cukorral, sval, borssal zestjk, s mg kb. 5 percig forraljuk. A hst levgjuk a csontrl, felszeleteljk, s a szsszal, ftt tsztval, prolt zldsgekkel krtve tlaljuk.
|