Aranygaluska almaprvel
Hozzvalk az alaptszthoz: * 1-1,25 dl tej, * 3 csapott evkanl cukor, * 3 dkg leszt, * 40 dkg liszt, * 1 tojs, * 2 tojssrgja, * 2 csipetnyi s, * 1 csomag vanlis cukor, * 1 citrom reszelt srga hja, * 5 dkg olvasztott vaj * A tszta nyjtshoz: liszt * Az almaprhez: * 80 dkg alma, * 1,5 dl fehrbor, * 1 citrom leve, * 5 csapott evkanl cukor, * darabka fahj, * 1 csomag vanlis cukor, * 2 szem szegfszeg
Elksztse: A tszthoz a tejet meglangyostjuk, a cukrot beleszrjuk, az lesztt belemorzsoljuk. Egy evkanlnyi lisztet is hozzkevernk s 15-20 percig pihentetjk. Ezalatt trfogata a dupljra n. Kzben a lisztet tlba tltjk, a kzepbe mlyedst nyomunk. Ide kerl a felttt tojs, a tojssrgja, a s, a vanlis cukor meg a reszelt citromhj. A flfuttatott lesztt rntjk s 4-5 percig dagasztjuk, kzben aprnknt az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor j, ha a massza az edny faltl elvlik. Egy kevs liszttel meghintjk s kb. 30 percig pihentetjk. Ezutn belisztezett deszkn a tsztt kt rszre osztjuk. Egyenknt 25 kis "pogcst" szaggatunk belle, amiket kiss meggmblytnk, olvasztott vajba forgatunk s tepsibe rakosgatunk. Konyharuhval letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt kveten elmelegtett stben a kzepesnl valamivel kisebb lnggal kb. 35 percig stjk. Ezalatt az almkat meghmozzuk, elnegyedeljk, maghzukat kimetsszk. A tbbi hozzvalt 2 deci vzben flforraljuk, s az almacikkeket gy 15 perc alatt puhra proljuk benne. Vgl a fahjat meg a szegfszeget kiemeljk belle, a gymlcst pedig zes levvel egytt turmixoljuk vagy merlmixerrel ppestjk. A ksz aranygaluskt a stbl kivve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjk. Melegen, a mg ugyancsak meleg almaprvel tlaljuk.
|