des-savany tk
Hozzvalk: 4 kg tk, borecet s vz (1 kg, elkszts utn mrt tkhz 1,25 dl ecet s 1,25 dl vz). Az ecet s cukoroldathoz: 65 dkg cukor, 5 dl borecet, 5 dl vz, 4 szegfszeg, 20 g feketebors, 4 babrlevl, 2 fokhagymagerezd, 4 szrtott, piros csilipaprika, 1 tasak tartstszer
A tkt negyedeljk, belsejt kiszedjk, meghmozva kis kockkra vgjuk, tlba tesszk. Az ecetet s a vizet elvegytjk, a tkre ntjk, s letakarva egy jszakn t hvs helyen tartjuk. Ezutn a tkt habszed kanllal kivesszk s lecspgtetjk. Az ecetes cukoroldathoz a cukrot felforraljuk az ecettel, vzzel, szegfszeggel, borssal, babrlevllel, fokhagymval s a csilivel. A tkt adagonknt kb. 5 perc alatt vegesre (nem tl puhra) proljuk benne, majd az elksztett vegekbe tesszk. A levet jra felforraljuk, majd levesszk a tzhelyrl, s belekeverjk a tartstszert. tszrve, az vegeket peremig tltve, azonnal a tkre ntjk. Ezutn mindegyiket lezrjuk s tetejkre fordtva kb. 5 percig llni hagyjuk.
|