Dita szlvel s rizzsel
Lassan berik a legzamatosabb szl is, amely nem csak zletes s egszsges, de alkalmas arra, hogy megtiszttsa a szervezetnket a mreganyagoktl. Megszpti a brt, energival tlt fel, s segtsgvel hezs nlkl szabadulhatunk meg felesleges kilinktl.
A szl segti az emsztst s a zsrok lebontst. Fontos vitaminokat (A, B1, B2, B6, E, C) valamint rtkes svnyi anyagokat (ntrium, klium, kalcium, fluor, foszfor, folsav, vas, mangn, magnzium) tartalmaz. A sznhidrt szlcukor formjban van jelen a gymlcsben, melyet a szervezet kzvetlenl energiv alakt, s egyltaln nem tartalmaz koleszterint. Segti a szvetek, sejtek s idegek regenerldst, fokozza a vrkpzst, az ellenllkpessget, ersti a szvet s az izmokat.
Reggeli - 1 szelet korps kenyr vagy zsemle, kevs flzsros vajjal. Ehhez zls szerint 2 evkanl sovny tr vagy 2 dkg sovny sajt 5 szlszemmel.
Tzrai - 2 dl szll (cukrozatlan!)
Uzsonna - 2 dl tej, 1 szelet Abonett, 5 dkg szl
Italok - 2 cssze kv vagy orosz tea. Tetszs szerinti mennyisg gygytea s msfl liter ntriumszegny svnyvz.
A rizsre vonatkoz mennyisgi adatok mindig a szraz (nyers) slyra vonatkoznak.
1.nap Ebd: Currys hal rizzsel s szlvel 10 dkg tetszs szerinti halfilt kevs ss vzben megprolunk. A halat flrerakjuk. A levt 1 tojs srgjval, 2 evkanl tejsznnel, 1-2 kvskanl curryporral simra keverjk. Kis lngon lland kevers mellett besrtjk. A halra ntjk, s 3 dkg ftt rizzsel, 10 dkg felmelegtett szlvel tlaljuk.
Vacsora: Sajtos szl- s srgarpa-salta 20 dkg friss, ropogs srgarpt felszeletelnk, 15 dkg szlvel s 10 dkg kockra vgott juhsajttal gazdagtjuk. Saltalvel meglocsoljuk s zszsval dsztjk.
2.nap Ebd: Tojsos omlett szlvel 2 tojst habosra felvernk, fszerezzk, majd teflonstben omlettet ksztnk belle, majd sszecsavarjuk, cskokra szeleteljk. 4 dkg puhra fztt rizzsel, 10 dkg flbevgott s felmelegtett szlvel tlaljuk.
Vacsora: Vegyes gymlcssalta prizsival 15 dkg szlhz tesznk 1 db hmozatlan, gerezdekre vgott krtt, 1 db felszeletelt kivit s 15 dkg prizsit. Citrommal zestjk.
3.nap Ebd: Borjszelet spenttal s rizzsel 10 dkg szeletekre vgott borjhst (vagy ms sovny hst) teflonstben kevs olajon megstnk. 4 dkg puhra fztt rizzsel s 20 dkg dinsztelt spenttal tlaljuk (1 evkanl sovny tejfllel zesthetjk).
Vacsora: Salta szlvel s marhanyelvvel Egy fej saltt elkevernk saltalvel s 15 dkg szlvel. 10 dkg finoman felszeletelt, fstlt marhanyelvvel tlaljuk.
4.nap Ebd: Boros sonka szlvel 10 dkg zsiradkszeglytl megfosztott ftt sonkt vastagon felszeletelnk. 1 kis fej hagymt kt kvskanl olajon vegesre dinsztelnk, negyed deciliter vrs- vagy fehrborral felntjk, majd 10 dkg fehr szlt adunk hozz. Kicsit sszefzzk, 1-2 kvskanl hidegen kikevert burgonyaliszttel dstjuk, s a teflonstben felforrstott sonkval tlaljuk.
Vacsora: Tejberizs szlvel 5 dkg rizst 10 dkg szlvel 4 dl 1,5 szzalkos zsrtartalm tejben megfznk. Fahjjal s szaharinnal destjk.
5.nap Ebd: Csirkecomb szlvel tlttt uborkval Egy kisebb saltauborkt meghmozunk, vgt levgjuk, 5 cm hosszsg darabokra szeleteljk, maghzt vatosan kivjjuk. 15 dkg szlvel dinszteljk. Az uborkadarabokat ll helyzetben a szlvel megtltjk. Grillezett csirkecombbal tlaljuk.
Vacsora: Zeller rizzsel s szlvel Egy nagy, kerek zellert szeletekre vgunk, kevs erlevesben megproljuk. 5 dkg ftt rizst 10 dkg felforrstott szlvel sszekevernk, s a zellerrel tlaljuk. Saltt is fogyaszthatunk hozz.
|