8 dolog, amit a tkrl tudni rdemes
Levesek, egytltelek, desszertek - tk mindegy, mit szeretne kszteni belle: ha a tkt vlasztja, nem fog csaldni.
1 Gondolta volna, hogy a tk esetben tudomnyos szempontbl nem is zldsgrl, hanem bogys gymlcsrl beszlhetnk?
sszesen tbb mint 800 klnbz fajtja ismert, de fogyasztsra csak az tkezsi tkk megftt hsa alkalmas.
2 A konyhban szinte semmi sem szab hatrt a tk vltozatos felhasznlsnak: kistheti olajban, elksztheti kretnek, tltelknek megpirtva, elrakhatja savanysgnak, befttnek, de lehet prsteni vagy reszelni is. Tortatltelknek ppgy alkalmas, mint szszokhoz, levesekhez, saltnak.
3 A cukkini is a tkflk csaldjba, pontosabban az gynevezett nyri tkk kz tartozik. Egsz vben kaphat, egszsges zldsgfle. Mivel nyersen is meg lehet enni, kivl saltnak, de grillezve is kzkedvelt.
4 Az egyik legegszsgesebb fajta a sttk. Narancssrga sznt a bta-karotin adja, amely hatkony antioxidns, s vd a tumoros betegsgek ellen. Remek A-vitamin-forrs - ersti ltsunkat, s egyben brvd hats is. A benne tallhat rengeteg rost az emsztst serkenti.
5 rdemes a tk magjt is megkstolni: a kis, lapos magvak szrtva (rgcslnivalnak) vagy zsemlre szrva fogyaszthatk. Mintegy 50%-ban rtkes zsrsavakat tartalmaznak, magas fehrjetartalmuk miatt pedig elssorban a sportolk kztt kedveltek.
6 A vastag hj tli tkk elnye, hogy hossz ideig eltarthatk, mivel csak teljesen rett llapotban szretelik ket. A minsg jele az elfsodott szr, amely megmutatja, hogy a tkt tnyleg nem idejekorn szedtk le.
7 A tk bele kalriaszegny, csak kevs cukrot s savat tartalmaz, cserbe viszont tele van rostokkal, B- s C-vitaminnal, kliummal, magnziummal s vassal. A benne tallhat rengeteg bta-karotint - amely a brsejteket vdi meg a szabadgykktl - jobban fel tudja venni a szervezet, ha a konyhai feldolgozs sorn kevs olajat ad hozz.
8 Nem szabad elkszteni a tkt, ha a legenyhbb keser mellkzt is rzi rajta. E keser anyag a cucurbitacin, ami az emszts sorn irritlhatja a gyomor nylkahrtyjt. Az elfogyasztott mennyisgtl fggen rosszulltet, gyomorpanaszokat, melygst, hnyingert okozhat.
|