Az uborka j rovarcsps ellen is!
Az uborka egyik legegszsgesebb zldsg. Tpanyagtartalma miatt tpllkozs-lettani szerepe jelents. Klnsen magas a vztartalma ( 96 % ), emellett kliumban, klciumban, foszforban, vasban, sznhidrtokban s vitaminokban ( A1, B1, B2, B6, C ) gazdag. Bevlt arcpakolsi szer, dt s brtisztt hats.
Trtnelem Az uborkt mr az indinok is kedveltk, saltnak, vagy krtsnek hasznltk f telhez, s olyan telekhez amelyeknek ers ze van. Saltaknt, savanysgknt is mindenkppen j az emsztsnek.
Tprtke Az uborka nemcsak az emszt szervekre hat hstleg, de a lgzszervekre, s a gyulladsos brre is. Leginkbb a brelvltozsra hasznljk, s gy klsleg, mint belsleg j mregold tulajdonsga van.
Gygyhatsa Ha belsleg hasznljuk, kellemes dthz jutunk, klnsen ms zldsgflvel keverve. Vitamin s svnyi s tartalma biztostja a kellemes kzrzetet. Alapjban vve jellegtelen ze s illata kvetkeztben jl megfelel ms zldsg l dstsra is. Ha belsleg hasznljuk dbb lesz brnk, csillogbb a hajunk, kellemesebb vlhat egsz megjelensnk. Nem hiba hasznljk a gygyszatban egyes brpol krmek alapanyagnak az uborkalt.
Rovarcsps A rovarcsps ltalban fjdalommal, daganattal, ksbb pedig viszketssel jr. Ha azonnal intzkednk, megelzhetjk a sok kellemetlensget. Az uborka l, vagy uborka pp jtkony hstknt hat mg az ers fjdalommal jr mhecske cspsre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklgy csps is, ami akkora lehet, mint egy bolha. Ha rezzk a cspst, szt is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de mr ks. A brbe juttatott mreg msnap, vagy harmadnap olyan ers viszketst okoz, hogy folyton vakarsra ksztet. Az uborka l azonban csodkra kpes.
Srlt, vrs br Ha a napststl vrs lesz a brnk, a legjobb ha borogatst tesznk lemezvgval ppestett uborkbl egy kt rra. gy brnk nem hlyagosodik fel.
Brkits Elfordul, hogy kirnduls folytn kivrsdik brnk, s kitsek keletkeznek. Az okt nem tudjuk flfedni, csak gyantjuk, hogy a termszetet jrva, utunk sorn valamilyen mrgez nvnnyel akadtunk ssze. Elg egy rints a brre, hogy kitsek jelenjenek meg, amelyek viszketnek, vgl vizes pattansba fejldnek, aminek elkapars a vgs sorsa. A kellemetlen vakardzs napokig is eltarthat, akr ki is sebesedhet. Mindezt megelzhetjk, ha a kezdet kezdetn uborkalt, vagy ppet tesznk a kipirosodott brre.
Nyri hst: Kovszos uborka A 10-15 cm hossz, testesebb s hibtlan uborkkat alaposan mosd meg (j, ha elbb znak egy fl rt, hogy semmi szennyezds ne maradjon rajtuk), majd vgd le a kt vgket. Ezutn minden uborkt vgj majdnem a teljes hosszban kett, majd ismteld meg rajtuk ezt a metszst az ellenkez irnybl, de a korbbira merleges skban. Egy 2-5 literes vegbe helyezd el az uborkkat szorosan egyms mell, tgy kzjk tisztra mosott kaprot s egy-kt gerezd fokhagymt is. A tetejre tegyl (lehetleg tllzacskban) egy szelet kenyeret. A felnt levet gy ksztsd, hogy minden liter vzhez adj 3-4 dkg st, forrald fel, majd amikor visszahlt 40-50 fokosra, akkor ntsd az uborkra (a l a kenyeret is lepje el, de hagyj helyet a folyadk erjeds miatti "futsnak" is). Az veget takard le egy tiszta tnyrral, s tedd ki a napra. A kovszos uborka nem szereti a tl nagy hmrskletingadozst, ezrt jszakra vidd fedett helyre. ltalban 3-4 nap alatt mr ehetv vlik, ilyenkor szedd ki az uborkt, szrd le a levt, s abba visszatve rakd a jgszekrnybe. gy mg 10-20 napig eheted.
Joghurtos uborka Hozzvalk: 1 nagy kgyuborka 1 pohr kefir vagy joghurt 1 gerezd fokhagyma s, szrtott mentalevl Elksztse: Reszeljk le az uborkt, kicsit szzuk meg, majd tegyk flre. A joghurtba (kefirbe) keverjk bele a zzott fokhagymt s a szrtott mentalevelet. Vgl adjuk hozz az uborkt. Azonnal tlalhatjuk!
|